Geplaatst op: 26 oktober 2023

E-mailmarketing inzetten voor je horecazaak

Het klinkt misschien als een uitdaging, maar geloof me, e-mailmarketing is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Vandaag wil ik graag met je delen hoe je jouw eigen nieuwsbrief kunt starten en waarom dit een waardevolle toevoeging kan zijn voor jouw horecazaak. Doorloop de zes onderstaande stappen om in no-time je eigen nieuwsbrief op te stellen.

Stap 1: Kies het juiste emailplatform

De eerste stap is voordehandliggend: je moet een e-mailplatform kiezen dat bij je past. Er zijn tal van gebruiksvriendelijke opties zoals Mailblue en Mailchimp. Deze platforms bieden allerlei handige functies. Lees vooral even goed wat ze zoal te bieden hebben. Heb je een keus gemaakt? Meld je aan op het platform naar keus en begin met het opbouwen van je mailinglijst.

Stap 2: Bouw je mailinglijst op

Om een succesvolle nieuwsbrief te creëren, heb je lezers nodig. Je kunt mensen aantrekken voor je mailinglijst via verschillende kanalen, zoals je website (denk aan een pop-upmelding), social media, in reserveringsbevestigingen en zelfs persoonlijk wanneer gasten in je zaak zijn. Overweeg om potentiële abonnees te verleiden met een beloning, zoals een korting, om hun aanmelding aan te moedigen.

Stap 3: Organiseer je mailinglijst

Het is handig om je abonnees te organiseren in categorieën, zoals vegetariërs, regelmatige bezoekers, speciale gelegenheden, enzovoort. Als je dit vroeg in het proces doet, kun je later gerichte berichten versturen naar specifieke doelgroepen. Dan heb je dit direct gecovered.

Stap 4: Creëer een schema

Bepaal hoe vaak je nieuwsbrieven wilt versturen. Wil je maandelijks iets delen of kies je voor een tweewekelijkse frequentie? Het belangrijkste is consistentie. Wanneer je op een regelmatige basis leuke nieuwsbrieven stuurt, zullen je abonnees ernaar uitkijken om van je te horen (en je berichten niet direct zonder openen verwijderen).

Stap 5: Inhoud van je nieuwsbrief

Nu is het tijd om je nieuwsbrieven daadwerkelijk te maken. Wat moet je erin zetten? Alles wat met jouw zaak te maken heeft! Denk aan speciale menu-items, een kijkje achter de schermen, exclusieve kortingen, aankondigingen van evenementen of speciale avonden, een recept van de chef, en meer. Houd je nieuwsbrief interessant en relevant voor je doelgroep.

Stap 6: Analyseer en optimaliseer

Zodra je eerste nieuwsbrief de wereld in is, kun je de statistieken bijhouden door in te loggen op je gekozen platform. Deze gegevens zijn van onschatbare waarde, omdat ze je laten zien wat goed werkt en wat niet. Gebruik deze inzichten om je nieuwsbrieven in de toekomst te verbeteren.

Dus, werk je al met nieuwsbrieven voor je zaak? Of overweeg je om eraan te beginnen? Het kan een geweldige manier zijn om in contact te blijven met je klanten en hen op de hoogte te houden van wat er gebeurt in jouw zaak. En het beste van alles? Het is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt.

Kun je wel wat hulp gebruiken met het opzetten van nieuwsbrieven? Neem vooral contact met mij op want ik sta te popelen om jou te helpen!