Geplaatst op: 12 oktober 2022

Vijf tips om je horecazaak te verduurzamen

Duurzaamheid is HOT en daar wil jij natuurlijk op inspelen. Vandaag deel ik vijf tips om je horecazaak te verduurzamen.

Koop seizoens- en lokale producten in.

Je kunt uiteraard voedsel van ver halen wat niet in het seizoen is, maar de transportkilometers die je groenten en fruit afleggen zijn alles behalve duurzaam. Naast dat je door lokaal te kopen de lokale economie steunt, heb je ook niet te maken met lange afstanden die je producten afleggen.

Bied meer veganistische/plantaardige gerechten aan.

Veganisme is helemaal hip. Maar naast dat het hip is, is het ook vele malen beter voor het milieu en dus automatisch ook een stuk duurzamer. Met een plantaardig dieet bespaar je zo’n 850kg CO² per jaar, daarnaast is er voor de productie van plantaardige voeding veel minder water nodig. Door enkele plantaardige gerechten toe te voegen aan je kaart (of, doe eens gek; ter vervanging van een niet-plantaardig gerecht) belast je het milieu een stuk minder.

Ga slim om met voedsel om verspilling tegen te gaan.

Restjes groenten tover je gemakkelijk om tot een bouillon, groenten die zijn tht-datum nadert kun je omtoveren tot een pickle of inmaken, fruit tover je om tot een jam voor bij je kaasplank, oud brood tover je om tot croutons. Probeer zoveel mogelijk alles op te gebruiken en creatief om te gaan met restanten.

Vervang je verlichting door led-verlichting.

Ledlampen zijn zuiniger, hoef je minder vaak te vervangen en binnen een jaar heb je de investering alweer terugverdiend.

Bied standaard een doggybag aan wanneer een gast diens gerecht niet helemaal op heeft gegeten.

In het kader van voedselverspilling tegengaan: wanneer je ziet dat je gast zijn bord niet helemaal leeg heeft, bied dan aan het in te pakken zodat ze het mee naar huis kunnen nemen. Op die manier gooit de gast zijn geld niet weg en jij geen eten wat nog prima een dagje later opgegeten kan worden.

 

Volg je mij al op Instagram? Hier deel ik tweemaal per week tips en tricks of behind the scenes en informatie over mijn aanbod,