Geplaatst op: 19 oktober 2022

Welke vergunningen je nodig hebt voor jouw horecazaak

Wanneer je een eigen bedrijf (wil) start(en) krijg je te maken met een aantal verplichte vergunningen. Iedereen die een horecaonderneming opent moet deze vergunningen hebben. Wil jij nu of in de toekomst een zaak openen, lees deze blog en jij weet precies welke vergunningen je nodig hebt voor jouw horecazaak.

Alcoholwet

Wanneer je een horecabedrijf wil starten waar alcoholhoudende dranken geschonken worden dan moet je voldoen aan de alcoholwet.

Exploitatievergunning

In sommige gemeenten dien je een exploitatievergunning horecabedrijf aan te vragen. Met deze vergunning geeft de gemeente je toestemming om jouw horecabedrijf te starten.

Omgevingsvergunning bouwen

Ben je van plan je zaak in een pand te vestigen waar wel wat werk gedaan moet worden? Vaak heb je dan een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Deze kun je aanvragen bij de gemeente.

Omgevingsvergunning brandveiligheid

Je bent wettelijk verplicht een aantal maatregelen te nemen m.b.t de brandveiligheid van je pand. Bij o.a. hotels en café’s dien je een omgevingsvergunning brandveiligheid te hebben. Je mag zelfs wettelijk gezien het pand niet gebruiken vóór je deze vergunning hebt.

Milieuvergunning

Dit hoort stiekem nog bij de omgevingsvergunning, maar is tegelijk een losse vergunning die je aan moet vragen. Als jouw zaak het milieu niet of weinig belast, dan hoef je je hier eigenlijk niet druk om te maken, wanneer je een bedrijf hebt dat het milieu zwaar belast door bijvoorbeeld uitstoot of productie van gevaarlijke stoffen, moet je dit melden bij de gemeente.

Terrasvergunning horeca

Of je het nu op eigen terrein doet of in de openbare ruimte, je hebt een terrasvergunning nodig om een terras te mogen hebben.

Hygiënecode horeca

Horecabedrijven dienen te werken volgens de regels van de hygiënecode. Hierin worden allerlei processen beschreven die in de horeca gehanteerd worden. Elk bedrijf dat werkt met voedsel/levensmiddelen moet dit op hygiënische wijze doen.

Dit klinkt allemaal behoorlijk ingewikkeld hè? Kun je wel wat hulp gebruiken met het opstarten van jouw zaak? Bel mij dan gelijk, wie weet kan ik je helpen met je ideeën concreet maken! Voor meer inspiratie, tips en tricks kun je ook altijd terecht op mijn Instagram.